16 oct 2014

Bilbao New York Bilbao

Aquests últims anys he redescobert la biblioteca. El fet de tenir una filla que devorava llibres em va fer pensar que no calia comprar llibres de 10€ que ella es llegia en 30 minuts. I aprofitant hores mortes que un té quan els nens fan extraescolars i has d'esperar a que surtin, vaig recordar que existia un edifici on et deixen llibres un període de temps determinat i la única obligació és que el tornis en el mateix estat que te'l van deixar i dins els terminis establerts. Un "xollo" vaja. O sigui per 0€ t'emportes el més preuat d'un llibre, el que hi ha escrit.

El fotut d'una biblioteca és quan hi vas sense cap idea preconcebuda sobre el que vols llegir. Llavors et perds i perds entre llibres tot llegint la sinopsis i la vida de l'autor. És fantàstic si no vas just de temps però un martiri si tens deu minuts per fer-ho i n'has dedicat set a triar els llibres dels nens i te'n queden tres per tu escollir un llibre.

Doncs en un dia d'aquests em va arribar a les mans "Bilbao New York Bilabao" de Kirmen Uribe. Em va enlluernar pel premi nacional de narrativa i vaig dir, provem-ho. És un llibre difícil de classificar, no és una novel·la, no és història, no són contes, no és poesia però té una mica de tot en ell. És un llibre d'escriptura poètica en que a partir d'un viatge a Nova York i la preparació d'una novel·la el redactor ens explica històries (en alguns casos batalletes) de la seva família, el seu entorn i el seu propi món. Llibre ben escrit, de lectura fàcil, amb una bona atmosfera però que pel meu gust, li falta alguna cosa, que no sé exactament que és. Potser és que mentre el llegia no ha despertat en mi cap tipus d'emoció, ni cap inquietud ni cap necessitat de continuar llegint-lo. He tingut la sensació que explica històries inconnexes entre elles i les plasma amb un llibre volent lligar-ho tot a través d'un vol a Nova York.

En definitiva, és com un blog de vivències o històries molt ben escrites que t'han explicat més o menys entretingudes, mal cosides entre elles amb unes gotes de poesia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario